Friday, July 8, 2011

today's menu :laksam aka laksa kelantan




sebab terlalu bosan kat rumah,saya masak lagi..alamak ape jadi ngn goal nak turun 4kg tuh?ahahaha...ape2 pun jooooom hayati resipi ini..hehe..gambar ihsan album masak2 kat fb sbb malas nak ambik gambar time masak hari ni..hehe..ni lebih kepada perantau punye resipi ok..so here u go
resipi laksam perantau

  • 3cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 4cawan air
*2 tin tuna in brine or in water
*1tin santan
*2cm halia
*1bawang besar
*gula n garam secukup rasa :)

  1. ok 1stly kita buat laksa duluh..kena ade steamer ok..kalau malas g bantai je laksa kat kedai yang da siap..ok campur sume tepung and air
  2. tahap kepekatan dia cam susu buat untuk baby,mmg xpekat pun..
  3. then ambik tudung periuk sapu minyak sket,panaskan steamer..letak tudung periuk atas steamer then guna senduk letak laacampuran td..nipis jea ok..
  4. then tutup steamer and tunggu sampai dia macam menggelembung or ade bubble sket..tuh kira masak..
  5. letak kat luar jap then bila da sejuk sket gulunglaaah dia..jd laa mcm ni!
  6. then potonglah ia mengikut bentuk yang anda nak..eh x jgn buat pasal potong mcm kat atas jea..kang jd bnda lain pulak..hehe
  7. pastu utk kuah senang jea..blend halia tuna bawang,then letak dalam periuk
  8. tambah santan then baru switch on dapur..kacau lah sampai lenguh tunggu sampai mendidih..then masuk kan garam gula secukup rase..kalau kat umah gula tuh substitute ngn gula melaka lg best-kalau uk cari palm sugar..
  9. and kalau kat rumah letak asam keping kat uk xde so xyah pun xpe..
  10. tadaaaaa..siap laaaah..oh lupa..side dish aka sayur..potong jea pape yg korg sukannbiasanya taugeh and kacang panjang tp sy xsuka so tukar..n n n jangan lupa kena serve ngn sambal belacan..sambal belacan nak wat camne?hah!yang tuh tanye mak masing1...ahahah
selamat mencuba kawan2 :)

Share:

0 comments: