Thursday, July 7, 2011

tart strawberi gulung


Tadaaaaa....terkeju ke?..ok abaikan..ni izzie over kammy n maddy je faham..
sebab bosan sgt duk rumah sy yang berhasrat nk bake kuih raye utk mak sy..so sy try laaa dulu..ni kire nak test je laaa.. strawberry tart..ni adalah
resepi paling mudah and murah pnh sy buat..omg..org jual 50 biji rm23..sy buat 60biji more or less sbb byk masuk mulut time on the way tuh kos dia rm 2.25+1.30+0.50= rm4.05..mak aih..5kali ganda makcik tuh untung..tp presentation diorg of coz lg menarik laaaah kan..sy buat cincai2 je.. i was thinking about posting all the easy pitzy recipes that i've tried so that u guys can have a go as well..especially for perantau which u can actually do a lot by substituting the ingredients yang xde kt overseas without changing the original taste of the dishes :)

so here u go the first recipe(mood nak raye,puase pun belum)hehehe
1/2 butter yg 250g tuh(xyah susah2 timbang nak 125g,agak2 potong tgh2 jea)
1 spoonful of evaporated milk
500g of flour
1 spoonful of vanila extract(sy suka letak banyak sbb bau wangi)
pink food colouring
strawberry jam
butter kena suhu bilik n then potong kecik2 so that senang nak gaul ngn tepung.masukkan tepung sket2 n kacau guna tangan jea(jangan lupa basuh..kang ade e.coli ke bende kan ssh nnt)
pastu masukkan susu pekat and kacau2,masukkan lagi tepung sket2..then esen vanila n then pewarna..pastuh kalau doh dah xmelekat kt tgn ok lah tuh..nak lg senang try test ngn acuan semperit tuh..kalau keras letak minyak sket kalau lembut tambah ape murid2?tepung!PANDAI! pastuh masukkan dalam acuan semperit tekan tolaaak dalam 5cm cmtuh then letak lah jam kt hujung pastuh ape lagi guluuuuuung laaaah..then bakar api bawahje 180 dgrees for 15-18.2 mins :P..try lah weh korg..janji xsusah pun...kalau nak lagi senang jam tuh masakkan dulu taruk gulaa sket so that dia berketul and lagi manis(org klantan kan suka manis2 ni) tp sy malas so xbuat..guna jam dr kedai je pastuh ayah comment kuih xmanis so sy bg alasan manis2 xelok untuk kesihatan*cover* :)

Share:

0 comments: